Territorium en sproeien
Territorium afbakenen en sproeien bij katten
Als een kat plast of sproeit is dat heel vervelend. Toch is het hun instinkt. Iedereen heeft graag een eigen plaats in huis of in de tuin. Katten hebben ook graag een eigen plaats of je nu een binnenkat of een buitenkat hebt, ze willen aan andere katten duidelijk maken wat hun plaats is.
Indeling territorium van de kat
Het territorium van de kat kan op een paar manieren worden ingedeeld.
- Kernterritorium: De plaats waar een kat gaat eten, slapen en spelen. Vaak is dit de omgeving in huis.
- De wijdere omgeving: De kat gaat er op uit trekken en gaat hier ook een keuze maken waar hij graag wil zijn. Zijn er ook meerdere katten in de buurt aanwezig, dan wordt er dikwijls gevochten om een bepaalde plaats die twee katten graag willen claimen.
Meerdere katten in huis
Indien er meerdere katten in huis samen wonen is het belangrijk dat elke kat zijn deel in huis ziet als persoonlijk territorium. Bepaalde kattenrassen zijn soms graag op zichzelf en willen dan even alleen zijn zonder gestoord te worden. Daarom is een eigen plaats belangrijk voor een kat. Katten gaan sproeien om geurtjes achter te laten, in huis kan dat een vervelend effect geven indien ze allemaal beginnen sproeien. Helaas kun je het niet voorkomen.
Wat is sproeien?
Sproeien is niet zoals plassen. Als katten sproeien steken ze hun staart in de lucht en spuiten kleine drupjes urine op plaatsen die ze willen claimen. Meestal zijn verticale oppervlakten zoals deuren, muren en ramen die het meest gebruikt worden als merkplaatsen. Een kat verspreidt op deze manier zijn geur en maakt aan andere katten duidelijk dat dit zijn persoonlijke leefgebied is waarin soortgenoten niet welkom zijn. Soortgenoten zullen deze plaatsen meestal respecteren. Zo niet zal er een een stukje gevochten worden tussen de twee rivalen. Buitenkatten weten heel goed tot waar ze kunnen gaan binnen een bepaald gebied. Voor alle duidelijkheid, er zijn ook poezen die sproeien. Het zijn niet alleen katers die hun territorium afbakenen, ook kattinnen durven wel eens sproeien.
Tips tegen sproeien
Om maatregelen tegen sproeien van katten te nemen is het van belang dat je het verschil kent tussen plassen en sproeien. Als je kat in huis plast zal dit probleem helemaal anders aangepakt worden dan dat je kat sproeit in huis. Het verschil én de oplossingen voor het gedrag zijn namelijk uiteenlopend. Als je kat plast in huis zie je dit door de manier waarop hij plast. Een kat gaat in dat geval meer zitten en plast urine op de grond. Sproeien gebeurt staand en doelbewust met een trillende staart.
– Straffen heeft geen zin, je maakt er je kat juist angstig of agressief door.
– Probeer de reden uit te vissen waarom je kat plast of sproeit.
– Kijk na of andere katten zijn territorium niet proberen over te nemen.
– Controleer dat er geen vreemde katten binnen sluipen via het kattenluikje. In – dierenwinkels zijn kattenluikjes met chiplezer verkrijgbaar.
– Een wijziging binnen het gezin kan ook aanleiding geven tot sproeien, vb een baby of een nieuwe partner.
– Andere kattenbakvulling kan ook de oorzaak zijn van plassen of sproeien naast de bak.
– Probeer enkele kattenbakken extra te plaatsen.
– Kies een lagere kattenbak, sommige oude katten kunnen soms moeilijk over de rand stappen door artrose
– Territorium gericht kan je bij meerdere katten die het huis delen een tweede krabpaal plaatsen.
– Medische oorzaken zijn soms ook de oorzaak van naast de kattenbak te plassen.
– Raadpleeg een dierenarts.