Britse korthaar
Oorsprong Britse korthaar
De Britse korthaar, de naam zegt het eigenlijk al een kortharige kat uit Engeland. Dit prachtige kattenras stamt uit de 19e eeuw en is een relatief jong ras. De Britse korthaar is ontstaan uit een kruising van Perzische katten of poezen. De perzen zijn van oorsprong langharig maar door de kruisingen ontstonden er kortharige katten waarmee verder gefokt is.
Gedrag van de Britse korthaar
Als eerste zullen wij het gedrag van de Britse korthaar bespreken. De kat is rustig en introvert van aard. Dit betekend dat hij letterlijk de kat uit de boom kijkt vanaf een afstandje. Toch is het een aandachtsdier en zal hij een aantal keer per dag miauwen om aandacht of naast u komen zitten op de bank. Ondanks het rustige karakter dat soms aandacht wil zullen Britse kortharen het niet altijd op prijs stellen als u de kat optilt, dit omdat de kat graag onafhankelijk is.
De kat staat ook bekend bij veel mensen als liefste kattenras omdat ze bijna nooit zullen uithalen naar een mens, toch hebben de katten een eigen mening waarin de kat duidelijk zijn grenzen stelt.
Naast het lieve karakter hebben de Britse kortharen soms wat gekke trekjes, in een positieve zin! De kat wilt soms spelen maar kan zichzelf ook prima vermaken wat grappige taferelen op kan leveren. Al met al is de Britse korthaar een prima huiskat die zowel met kinderen als oudere mensen goed om kan gaan. Met ouder worden zal ze natuurlijk veel rustiger worden. De gemiddelde leeftijd van deze katten mag je reken op 15 jaar.
Het uiterlijk
Het uiterlijk van de Britse korthaar staat goed in contrast met andere katten. De Britse korthaar is een grote kat met een stevig lichaam waaraan relatief grote poten zitten en een stevige korte staart. De vacht is vol en kort waardoor deze ophoog gaat staan. De excentrieke opvallende ronde kop straalt liefde en rust uit, de kat lijkt ook een beetje mollig hierdoor.
De ogen zijn prachtig en dringen door tot in je ziel. Alle effen gekleurde Britten behoren oranje ogen te hebben, zonder groene vlekjes of groene randen. Bij kittens is deze echter altijd blauw. Op de leeftijd om en bij de zes weken begint de oogkleur te veranderen tot deze op leeftijd van ongeveer een maand of tien niet meer veranderen van kleur. Bij het ouder Britse kortharen worden wordt de oogkleur altijd minder intens van kleur. Oude Britten met oranje ogen hebben dan vaak gouden tot geelachtige ogen. Witte en bi-colour Britten kunnen evenwel ook blauwe ogen hebben maar ook een oranje en een blauw oog (odd-eyed).
Door zijn kleine oren en dikke wangen heeft de Brit wel wat weg van een jong beertje. Naast deze expliciete uiterlijke kenmerken voor de Britse korthaar zijn er ook zeer veel variaties in kleuren van vacht en ogen. Jaren geleden was de kleur blauw het populairst, maar ook crème en blauwcrème dieren hadden hun aanhangers. Een aantal belangrijke kleur variëteiten zijn; wit met blauwe ogen, zwarte schildpad, blauw schildpad, zwart, blauw, chocolate en natuurlijk zwart shaded silver die iedereen kent van de Whiskas reclame.
Naast deze kleuren zijn er nog veel meer variaties natuurlijk. Deze ontwikkeling is nog steeds in volle gang, hoewel momenteel de meeste kleurfactoren in het ras aanwezig zijn en de fokkers zich nu vaak specialiseren in het perfectioneren van een kleur of aftekening.