Communicatie met katten
Communicatie met katten – Herken deze signalen
Er zijn verschillende manieren waarop een kat kan communiceren met de mens of andersom natuurlijk, katten begrijpen meer dan je denkt. Door te communiceren met jou kat zal de band onderling alleen maar groter worden. Kattentaal is niet moeilijk te begrijpen eens je de juiste signalen die een kat maakt kunt herkennen. De communicatie met katten kan je niet vergelijken met de lichaamstaal bij honden.
Blazen: het sissende blaasgeluid waarmee katten hun ongenoegen uiten wordt ook erg goed door hen begrepen als het door een mens voortgebracht wordt. Hiermee kan je een kat duidelijk maken wanneer ze ongewenst gedrag vertoont.
Ogen samenknijpen: dit is een signaal wat aan huisgenoten aangeeft dat een territorium veilig is. Het betekent iets als “hier kan je veilig slapen”. Een mens die de ogen samen knijpt naar de kat toont dat deze de kat vertrouwt.
Spinnen en tegelijk nagels uitsteken: de kat bedoelt daarmee dat hij zich veilig voelt bij je. Als ze het niet doet, is het niet zo erg. Elke kat doet andere dingen om te laten zien dat ze zich veilig voelt. Katten maken een laag zoemgeluid dat bij het spinnen. Het is een manier om allerlei gevoelens uit te drukken, van angst tot tevredenheid. In de omgang met mensen is het meestal een teken dat ze tevreden zijn, soms dat ze hulp nodig hebben. Dit geluid wordt voortgebracht door trillingen van de stembanden. Spinnen is een communicatiemiddel tussen kittens en moeders. Kittens kunnen spinnen als ze een week oud zijn.
Beide ogen langzaam sluiten: hiermee geeft een kat aan dat ze erg rustig en ontspannen is. Als mens kan je dit signaal gebruiken om die toestand bij je kat op te roepen of te versterken.
Kopjes geven: katten geven kopjes aan elkaar als teken van affectie, of geven kopjes aan voorwerpen om een stemming te signaleren. Als mens kan je kopjes geven aan muren of meubelen om je kat in deze stemming te krijgen.
Stress bij katten: Soms houdt je kat ook van haar onafhankelijkheid en het alleen-zijn. Maar toch heeft ze een veilige en vertrouwde omgeving nodig.
Alles wat haar gewoontes verstoort zoals een nieuwe locatie, een ander decor of zelfs een meubel dat van plaats verandert kan een stressfactor worden voor de kat. Daarom wrijft een poes met haar kopje tegen voorwerpen in haar omgeving. Op die manier brengt ze gezichtsferomonen aan in de omgeving en voelt ze zich beter op haar gemak.
Vastnemen bij het nekvel: een volwassen kat is te zwaar om veilig bij haar nekvel te worden opgetild. Wanneer je een kat echter stevig bij het nekvel vastneemt zonder ze op te tillen, zal ze zich heel erg rustig houden. De kat reageert nu enkel nog op zeer bedreigende impulsen. Dit is een instinctieve reflex die ervoor zorgt dat kittens zich stilhouden wanneer ze door de moeder gedragen worden, maar die bij volwassen katten blijft bestaan. Ook als je de kat op de arm draagt en je wilt niet dat ze wegspringt, kan je haar nekvel stevig vastnemen.