Vaccinatie of inenting van katten
Vaccinatie bij katten is van groot belang
Naast het ontwormen bij katten is het ook van groot belang om katten hun inentingen te geven. Alle katten moeten ingeënt worden tegen een aantal dodelijke of levensbedreigend ziektes.
De vaccinatie of inenting voor katten, moet je normaal ieder jaar herhalen, of zoals voorgeschreven door een dierenarts. Dit kan je vinden in het boekje of paspoort van je kat
Kittens krijgen in de eerste weken van hun leven door de moedermelk voldoende antistoffen binnen, maar zodra de kittens zelf gaan eten word het tijd om over de vaccinatie te gaan nadenken.
De meeste kittens worden ingeënt tussen de 8 en 10 weken, je kunt het beste even informeren bij jou dierenarts. De basisvaccinaties zijn die tegen Kattenziekte, Feline Herpesvirus en Feline calicivirus.
De dierenarts geeft na de inentingen een boekje mee met alle informatie over jou kitten en tegen welke ziektes de kitten zijn geënt. Er staat ook te lezen welke stoffen daarvoor gebruikt zijn.
In België en Nederland kan je een kat vaccineren voor volgende ziekten:
– Kattenziekte, veroorzaakt door het feline panleukopenie virus.
– Niesziekte, veroorzaakt door het feline herpesvirus.
– Feline leukemie virus (FeLV).
– Niesziekte veroorzaakt door Chlamydophila felis
– Feline infectieuze peritonitis (FIP)
– Hondsdolheid of rabiës
Hondsdolheid is een dodelijk ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte in alle gevallen dodelijk vanaf het moment waarop de symptomen zichtbaar worden. Hondsdolheid of rabiës is een fatale ziekte die het centraal zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Als er eenmaal symptomen optreden is het te laat. De ziekte is altijd dodelijk. Wie in contact geweest is met een besmet dier, moet daarom zo snel mogelijk behandeld worden.
In België is de vaccinatie tegen hondsdolheid niet langer verplicht. Deze regel is alleen geldig voor honden en katten die België niet verlaten !!!.
In de Verenigde Staten bestaan ook nog vaccins tegen kattenaids, ringworm en darmparasiet Giardia.
Voor of tegen vaccinatie bij katten
In het geheel niet vaccineren of enten is geen goed plan. Het beste is ieder jaar naar het entingsbeleid van je katten te kijken. Beter is om ieder jaar een titerbepaling te laten doen. Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of uw kat voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren. Bij vaccineren of enten zijn er heel wat negatieve bijwerkingen, want vaccineren is zeker niet zonder risico.
De titerbepaling is een sneltest, die in één enkele druppel bloed de antistoffen tegen kattenziekte meet. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw kat. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziekte dat jaar niet nodig.
Toch de titerbepaling is ook niet gratis en als blijkt dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed te laag zijn moet je alsnog vaccineren. Met het gebruik van de titertest kan je eventueel één jaar overslaan om te vaccineren, maar nadien ben je toch verplicht de vaccinatie uit te voeren. Vaccineren is steeds kiezen tussen de perst en de collera.