Autoritjes – Mijn kat meenemen in de auto
Autoritjes met je kat.
Veel beginnende katteneigenaars denken dat katten het niet leuk vinden om een ritje in de auto te maken. Niets is minder waar, katten kunnen zowel als andere dieren genieten van een ontspannen autoritje.
Alles begint bij de opvoeding van de kat op jonge leeftijd.
Een kitten van 2 tot 8 weken is erg open om ervaringen op te doen. Wat ze in die periode kan ervaren zal ze op latere leeftijd als normaal beschouwen. Dat wil niet zeggen dat een kat op gemiddelde leeftijd niet meer open staat om ervaring op te doen. Het proces zal natuurlijk trager verlopen en dit volgens de leeftijd van de kat. Laat je dus niets wijsmaken, ook katten op latere leeftijd kunnen een autoritje leuk vinden met de gepaste gewenning.
Er zijn ook katten die een ritje met de wagen nooit bijzonder leuk zullen vinden, maar het toch tolereren.
Je moet naar de dierenarts of je wil er enkele dagen op uit en je hebt geen oppas voor je kat. Noodgedwongen moet de kat mee. Een ritje met de auto zal toch eens moeten gebeuren, het is daarom veel gemakkelijker om deze gewenning te starten en te onderhouden.
Met een zorgvuldige planning en de juiste veiligheidsuitrusting zullen de autoritjes goed en ontspannen verlopen.
Hoe starten met de gewenning van de kitten in de auto
Kort samengevat, begin op heel jonge leeftijd de kittens heel regelmatig mee te nemen in de auto. Maak gebruik van een veilige transportmand. Deze transportmand laat je best een paar maand in de leefomgeving van de kat staan.
Zet deze transportmand voor katten eerst in de leefruimte (in een rustig hoekje) ergens weg van alle drukte met het deurtje open. Leg er een lievelingsdoekje en kattenspeeltjes in. Zo kan het katje er in spelen en slapen als ze er zelf behoefte aan heeft. Indien je ziet dat het katje in slaap is gevallen, doe het deurtje op een kier, zodat ze het gevoel heeft dat ze niet is opgesloten. Na een korte tijd zal de kat dit ervaren als een veilige omgeving voor haar.
Plaats om de twee dagen de transportmand in de stilstaande wagen en blijf ondertussen vijf minuutjes samen zitten. Neem plaats zoals je een normale autorit zou maken. Start even de wagen en laat de radio zachtjes spelen. Na enkel dagen doe je een heel kort ritje. Zet bij thuiskomst de transportmand op de oorspronkelijke plaats en laat het deurtje terug open. Forceer niets en laat het katje er uit eigen wil uitkomen. Blijft ze zitten, dring niet aan en laat ze alleen. Na enkele dagen zal je merken dat alles vlotjes zal verlopen.
Voor oudere katten die nooit in een wagen zaten is de ervaring nogal traumatisch, en dus ook voor alle betrokkenen! Een goede raad, wacht niet tot je kat volwassen is.
Tot slot, katten vertonen stresssignalen als ze erg nerveus zijn. Hijgen en zweetpootjes is een teken van veel angst. Hou de kat in de gaten tijdens het oefenen. Stop bij stress en doe alles in kleine stapjes. Pas het schema aan volgens de signalen van de kat.