Veelvoorkomende kattenziekten
Veelvoorkomende kattenziekten
Katten zijn gevoelig voor enkele specifieke kattenziekten. Deze ziekte zijn vaak te herkennen het voorvoegsel ‘feline’, wat katachtige betekend. Tegen veel van deze ziektes zijn beschermende vaccinaties beschikbaar waardoor de kat goed is beschermd.
Feline infectieuze enteritis
FIE is een virus dat bekend is onder de naam parvovirus of kattenziekte. Het virus is zeer besmettelijk en kan worden verspreid door vlooien of lichaamssappen. Omdat het virus lang overleefd op kleding van de baasjes, kattenmanden of voedingsbakken, kan het zich snel verspreiden. De ziekte kan dodelijk zijn omdat het de darmwand aantast. Het is te herkenbaar aan zeer bloedige diarree, bloedarmoede en uitdroging.
Feline herpesvirus
FHV is in de volksmond bekend onder de naam niesziekte. Deze variant komt het vaakst voor en een besmette kat kan levenslang drager blijven van het virus. Besmetting vindt vaak plaats via de kattenmand of voederbak en geeft een acute luchtweginfectie. Niezen, koorts, hoesten en speekselafscheiding behoren tot de symptomen. De ziekteverschijnselen houden enkele dagen tot een paar weken aan.
Feline calicivirus
FCV tast de bovenste luchtwegen van de kat aan. Het staat erom bekend snel resistent te worden, waardoor behandeling lastig kan zijn. Een vaccinatie zal besmetting niet voorkomen, maar zorgt er wel voor dat de symptomen veel minder hevig zullen zijn. Besmetting verloopt via lichaamssappen en is te herkennen aan afscheiding aan de neus en ogen, zweervorming bij de mond, kop en poten, een slechte eetlust en symptomen van longontsteking.
Feline leukemievirus
FLV is voornamelijk een gevaar voor katten die buitenshuis komen. Besmetting door lichaamssappen is specifiek voor katten, dus niet gevaarlijk voor andere huisdieren. Het virus tast het immuunsysteem aan, waardoor de kat infecties kan krijgen waaronder leukemie.
De symptomen zijn koorts, diarree, vermageren, bleek tandvlees, bloedarmoede, ontstekingen en opgezwollen klieren.
Bordetella
Bordetella is een bacteriële ziekte en is bekend onder de naam ‘kennelhoest’. De ziekte komt namelijk veel voor in dierenpensions of woningen met meerdere katten. Verspreiding kan door mens en dier plaatsvinden en zorgt ervoor dat de kat gaat hoesten en niezen en soms last kan krijgen van de ademhaling, koorts of afscheiding aan de ogen en neus. Het virus kan met antibiotica worden behandeld.
Een passende dierenverzekering
De kosten van de dierenarts kunnen snel oplopen. Met een passende huisdierenverzekering zijn de ziektekosten kosten gedekt en zal je kat de nodige preventieve vaccinaties krijgen. Ga voor een onafhankelijk advies naar een onafhankelijke kattenverzekering vergelijker en bekijk de mogelijkheden voor de eigen persoonlijk wensen en situatie.