Zoekmachines gebruiken indien kat vermist
Zoekmachines waaronder Google gebruiken
ZOEK via zoeksites zoals Google op zoveel mogelijk steekwoorden die op jouw kat van toepassing zijn. Je kan op deze manier lokaal of landelijk zoeken. Bijvoorbeeld google op ‘kat gevonden [plaatsnaam zelf in te vullen]’ of ‘kat gevonden [provincie zelf in te vullen]’ of zoek op ‘kat gevonden halsband’ als je kat een halsbandje om heeft. Wees creatief.
In Google type je ‘site:amivedi.nl [zoekwoord(en) zelf in te vullen]’. De zoekwoorden kun je met of zonder aanhalingstekens intypen, dit geeft soms verschillende resultaten (alles wat je tussen aanhalingstekens typt, wordt letterlijk genomen in de zoekopdracht). Met deze zoekopdracht wordt op de site amivedi.nl gezocht naar jouw zoekwoorden (let op, het resultaat is nooit volledig, maar het geeft wel een kans om informatie te vinden).
Nog een voorbeeld: jouw kat is vermist en draagt een rode halsband, je kan dan in Google zoeken op ‘site:amivedi.nl halsband rood’ of ‘site:amivedi.nl halsband’.
Je kan alle kenmerken van jouw kat gebruiken in zoekopdrachten, bijvoorbeeld de kleur(en) van de kat, een wit puntje van de staart, een streep over de neus, kleur ogen, schuw/sociaal etc.
Zoeken in Twitter wordt ook steeds belangrijker. Je kan dit op twee manieren doen. Via Google door de zoekopdracht: ‘site:Twitter.com [zoekwoorden zelf in te vullen]’ of via een Twitter zoeksite, bijvoorbeeld Twitter Search.
Ook Facebook kan je op deze manier doorzoeken, type bijvoorbeeld in Google ‘site:Facebook.com kat gevonden Eindhoven’ en je ziet momenteel dit resultaat.
Zoekresultaten specificeren
Zoekresultaten kun je beperken tot een periode, bijvoorbeeld vanaf de vermissingsdatum van jouw kat. Dit doe je in Google via ‘zoekhulpmiddelen’ in de horizontale menubalk van het Googlescherm. Via ‘meer’ kun je (alleen) afbeeldingen laten weergeven (ook hier kun je een periode kiezen), dit geeft ook snelle informatie.
Uiteraard vind je door zoekopdrachten op deze manier toe te passen geen complete informatie. Het is wel snel uit te voeren en het kan zeker zinvolle informatie opleveren ook over bestaande sites of accounts die je nog niet kende.
Zie ook tips & trucs van Google Inside Search.
Naast het zoeken kan je ook zelf meldingen plaatsen.
Sociale Media gebruiken
Sociale Media zoals Facebook en Twitter spelen een steeds belangrijker rol bij het vinden van een vermiste kat. Wij zien veel succesverhalen waarbij een kat juist via verspreiding van Facebookberichten wordt teruggevonden.
Sociale Media kan gebruikt worden om de bekendheid van de vermissing van jouw kat te vergroten en informatie rond te spreiden zoals foto en beschrijving (ook hier zijn duidelijke foto’s en omschrijvingen belangrijk). Zo kan je via Sociale Media kan je mensen vragen om te helpen zoeken of uit te kijken naar jouw kat.
Als je al gebruik maakt van Sociale Media kun je via bestaande accounts werken. Het is ook mogelijk een een accounts aan te maken op Facebook of Twitter speciaal ten behoeve van het terugvinden van jouw kat. Als je zelf weinig bekend bent met internet of Social Media kun je bekenden vragen om berichten voor jou te plaatsen via hun account.
De meeste organisaties gebruiken tegenwoordig of Facebook of Twitter of allebei. Ook zij kunnen berichten voor jou plaatsen via hun account, als je hierom vraagt. Denk bijvoorbeeld aan dierenartsen, asielen in België en asielen in Nederland, regionale nieuwssites.
Het is gezien het mogelijke bereik de moeite waard om hier tijd in te steken, het zoeken naar mogelijkheden om berichten verspreid te krijgen via Sociale Media. Wel afhankelijk van de situatie.
We verwijzen hier dan ook weer naar de pagina situatie-analyse. Bij een ontsnapte kat is de eerste dagen het uitkammen en informeren van de directe omgeving juist zo belangrijk en (bredere) verspreiding via Sociale Media dan minder, als je prioriteiten moet stellen qua tijd. Bij een vermissing of als een kat al iets langer vermist is, wordt de bredere verspreiding steeds belangrijker.